Teknoloji geliştikçe gelişiyor. Bu gelişimle birlikte diğer donanımlar aynı orantıda gelişim gösteremeyebiliyor. Bu sıkıntıların en önemli örneklerinden bir tanesi batarya teknolojisidir. Gelişen İşlemciler , Ekranlar , Soğutma sistemleri ve Kameralar bataryalarımızı emdikçe emebiliyor… Bu durum bizi gelişen teknolojinin keyfini sürmemize engel olmaktadır. Bu durumda yeni bir pazar ortaya çıkmakta..
Son günlerde en iyi Powerbanklar için kıyasıya yarış içerisine almaktadır. Sizlerde bu seçimlerin en iyi bir biçimde yapabilmek için bu yazımızı dikkatlice okumanızı ve alışverişin temel prensiplerinden biri olan Fiyat/Performans dengesine ulaşmanıza sağlayacağım.
Powerbank teknolojisi değiştikçe değişiyor. Artık şarj edip boşaltma oranları gittikçe artarken aynı zamanda giriş sayıları artabiliyor. Üzerlerinde içinde ne kadar pil kaldığını gösteren yongalarda mevcut olabiliyor. Tabiki seçimlerimiz cebimizdeki çıkabilecek maksimum fiyatlar üzerinden en iyi ürünü almaktan yana olacaktır. Her zaman en pahalısı en iyisi olacak yanılgısı , bu ürünler içinde geçerli olmaktadır.
PowerBank Ürünleri alırken dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
1.Mah Değeri ; Powerbank alırken mAH değeri çok önemlidir. mAH değeri bünyesinde bulunan pilin depolayabileceği maksimum enerji miktarıdır. Piyasada bulunan birçok cihazlar 2200,3000,4000,5000,8000,10000,15000,20000 şeklinde mAH değerlerine sahiptir.Cihazın Amper değeri büyüdükçe mantıken de kalınlığı otomatik olarak artacaktır.Siz seçimlerinizi kullanım alanlarına göre mesala ; telefona yapışık bir şekilde ( Lastik Yordamıyla) kullanmak istersek ince ve Kibar olması sizin işinize gelecekken.. 20000 lik olanı sizin konforunuzu bozacağı gibi cihazınızın Usb soketini bozması muhtemeldir. (Ağırlığı sebebiyle yere düşerken telefonuzuda götürebilir..) Burada seçimler kullanacağınız cihazların güç isteği doğrultusunda boyutu ile orantılı ürün seçimidir. Mesela sırt /omuz çantasında kullanmak isterseniz En az 10000 lik almalısınız.ki sizi yarı yolda bırakmasın..
2. Usb Çıkış Sayısı / Değerleri;
a) Amper Değeri ; Buradaki asıl mevzu alacağınız enerjinin vereceği süresi mesela usb lerden 1A(Amper) ve 2A(Amper) lik olması telefonunuzun tam bataryaya ulaşılabilmesi için gereken süreyi belirlemektedir. Amperi yüksek olana daha hızlı bir enerji aktarımı olacağından daha hızlı bir dolum sağlayacak ve telefonun etkin kullanımını sağlayacaktır. Tabiki burada cihazın donanım olarak 2Amperlik şarj hızını kaldırabilecek yapıda olmasıdır. Diğer türlü bataryanın ömrünü azaltabilmeniz muhtemeldir. Daha kötü bir sonuçla telefonu yakma riskiniz bulunmaktadır. Kullanma klavuzu yada internet dökümentasyonunda herşey ayrıntılı yazmaktadır. Okuyunuz.
b) USB Çıkış sayısı ise aynı anda kaç adet Usb ile şarj edebileceği anlamına geliyor. Mesela 2 adet usb varsa ;Bir taraftan telefonunuzu şarj ederken diğer taraftan Mp3 çalar kamera gibi ekipmanlarınızı şarj edebilirsiniz. Ama burada dikkat edilmesi gereken husus Telefonu /tableti 2Amperlik(Veya daha fazla) kısma takacağınız durumudur. Diğer tarafın önem aciliyetine göre 1 amperlik kısmını kullanabilirsiniz.
Piyasa değerinin altında satılan sahte, güvenli olmayan Powerbank’ler akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara zarar verebiliyor. Sahte güç kaynakları cihazınızın patlamasına yol açabiliyor. Binlerce lira ödeyerek aldığınız cihazları kalitesiz sahte Powerbank’ler ile şarj etmek gerçekten çok tehlike bir durumdur. Sıklık ile karşılaştığımız durumlardan bir tanesi olan batarya patlama olayını yaşamamanız için lisanslı ürünleri tercih ediniz.
Şimdi Sizlere Editörünüz Olarak Farklı kısımlarda öne çıkan ürünlerden 5 adet öneride bulunacağım.
1.Xiaomi 10400 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı
2.Asus ZenPower ABTU005 10050 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı Siyah
3.Xiaomi 20000 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı
4.Sony CP-V10 10000 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı Siyah
5.Schneider Electric APC 10000 mAh Li-polymer Taşınabilir Şarj Cihazı – Siyah – M10BK-ECv
Powerbank alırken dikkat etmeniz gereken unsurları size paylaştım. Umarım yazımı beğenmişinizdir. Merak ettiğiniz sorular için lütfen yazının altına yorumlarınızı eksik etmeyin.
